Het begin

Otto Rooke richt in november 1911 het christelijk gemengd koor ‘Soli Deo Gloria’ op. Hij wordt voorzitter en dirigent. In 1913 krijgt de vereniging Koninklijke goedkeuring. Als respectievelijk secretaris en penningmeester worden de heren A. van Appeldoorn en C. van der Kraats in het bestuur opgenomen.

In 1926 geeft Soli een concert in de St Joriskerk. Soli wint concoursen (1932 De Bilt) en besluit in 1935 ook zelf concoursen te organiseren. Omdat Soli zich niet meldt bij de ‘Kulturkammer’ houdt Soli in 1940 officieel op te bestaan.

Doorstart

In 1946 wordt Soli heropgericht door ........ jawel, de onvolprezen Otto Rooke ! Als hij in februari 1952 plotseling overlijdt wordt hij opgevolgd door zijn zoon Leo Rooke die de 22 daaropvolgende jaren dirigent zal blijven. Leo Rooke maakt van het koor een oratoriumvereniging.

In 1974 wordt Leo Rooke opgevolgd door Bruno Gerritsen die, dan zelf pas 18 jaar oud, een nieuwe weg inslaat met het koor: hij geeft ademhalingsoefeningen, bevordert zelfstudie, stimuleert het volgen van zanglessen en legt achtergronden van de muziek uit.

Op zijn beurt wordt Bruno Gerritsen in 1986 opgevolgd door Boudewijn Zwart. In 1988 wordt de stemtest ingevoerd en een PR Commissie aangesteld.

Het tijdperk Den Ouden - Barbas

In 1990 wordt dirigent Peter den Ouden benoemd. Voorzitter Heleen Barbas treedt aan in 1992.

Onder leiding van het duo Den Ouden en Barbas komt het koor, na een wat mindere tijd, weer tot bloei: het leden aantal groeit beduidend, het repertoire wordt breder, het koor wint aan vitaliteit en kwaliteit.

In 2001 wordt kleinkoor PetitSoli opgericht dat geheel bestaat uit zangers van het oratoriumkoor.

Ook het fenomeen “projectleden” dat past bij de tijd doet zijn intrede en de meer eigentijdse naam SoliAmersfoort wordt steeds vaker gebruikt.

Na 21 jaar neemt Peter den Ouden afscheid tijdens het jubileumconcert in november 2011. Bij die gelegenheid wordt ook het 100-jarige bestaan van het koor gevierd.

Een nieuwe eeuw

Vanaf januari 2012 staat SoliAmersfoort onder leiding van dirigent Paul Valk. Onder zijn leiding begint SoliAmersfoort aan een nieuwe eeuw! Vanaf 1 januari 2012 wordt de naam SoliAmersfoort officieel gebruikt.